Newage Photography Forum: Unghiurile clasice - Newage Photography Forum

Jump to content

Page 1 of 1
 • You cannot start a new topic
 • You cannot reply to this topic

Unghiurile clasice

#1 User is offline   Adryan 

 • Administrator
 • PipPipPipPipPip
 • View gallery
 • Group: Root Admin
 • Posts: 506
 • Joined: 22-April 09
 • Gender:Male
 • Location:Bucuresti
 • Model Camera Foto:Nikon D3, D3s

Posted 09 July 2009 - 01:35 AM

Numiti orice destinatie de vacanta des frecventata din lume si veti gasi intotdeauna unghiuri clasice pe care le vor folosi fotografii din start, fara sa reflecteze prea mult. E din ce in ce mai greu sa faci fotografii originale in aceste locuri, dar daca va puneti creativitatea la lucru si incercati sa vedeti dincolo de ce e evident, s-ar putea sa fie mai putin greu decat va imaginati.Aveti nevoie de:

Aparat – Un SLR de 35mm e unealta ideala pentru realizarea de imagini creative caci il puteti folosi cu o gama larga de obiective si accesorii plus o selectie larga de tipuri de film

Obiective – Gama larga, de la superangulare la teleobiective. Obiective de expert, ca fisheye, super-grand-angulare si teleobiective cu focala lunga se pot dovedi utile in realizarea imaginilor alternante

Film – Pe langa stocul obisnuit, incercati si ceva diferit – film rapid pentru imagini granulate, infrarosu color sau mono, alb-negru sau procesare inversa la filmul color

Filtre – Iarasi, pe langa filter de polarizare, filtre warm-up si graduale, luati si cateva alternative cum ar fi cele soft-focus, efect “starburst”..Gasirea unor noi unghiuri

Cand fotografiati peisaje si monumente faimoase, cheia este sa ganditi lateral nu literal, si sa incercati sa priviti dincolo de evident.

Mai intai, incercati sa evitati cliseele si unghiurile des intalnite si cautati ceva nou. Asta poate sa insemne sa va plimbati putin pentru a scapa de multime, dar eforturile va vor fi recompensate.

Cautati modalitati de a va prezenta subiectul intr-un context diferit: cadru printr-o arcada, fotografiere de sub un copac sau de la nivelul solului. Obiectivele va pot fi un aliat de nepretuit, aici. Daca imaginea clasica este realizata cu un super-angular, folositi un teleobiectiv lung, pentru o compozitie mai selectiva, sau invers. Incercati si obiective super-grand-angulare sau teleobiective cu focala lunga in cautarea unei imagini originale, sau incercati sa fotografiati dintr-un unghi mai aventuros, de la nivelul solului sau dintr-un punct foarte inalt. Cu alte cuvinte, fotografiati din orice alta parte decat de la nivelul ochiului.

Perioada zilei poate face o mare diferenta, mai ales in orase. Mare parte a turistilor tind sa fie inactivi pana la orele 9-10 dimineata, deci setati-va alarma si duceti-va din zori. Daca aveti nevoie de acces pentru a face fotografii, veti fi desigur legat de maini si de picioare pana la ora deschiderii, dar cele mai multe locuri faimoase sunt accesibile la orice ora.

Lumina de dimineata devreme poate oferi o perspectiva noua unei scene indelung fotografiate. Daca nu va iese, intoarceti-va la apus. Iarasi, vor fi mai putini oameni care sa va stea in cale iar ultimele doua ore de lumina a zilei pot fi uimitoare. Sau de ce sa nu faceti fotografii nocturne? Multe monumente si cladiri faimoase sunt iluminate din belsug noaptea, iar captate pe un cer de noapte, pe care palpaie luminite, arata extraordinar.

Intorcandu-ne la tehnica, de ce sa nu experimentam cu diverse filtre? Folositi acel filtru gradual de apus, realizati fotografii cu soft-focus daca s-ar potrivi cu subiectul, sau folositi-va de ploaia de stele a noptii sa transformati punctele luminoase in stele orbitoare. Jucandu-va cu zoom-ul obiectivului in sfera distantei focale, pe timpul expunerii, puteti realiza niste efecte care iau ochii iar inclinarea intentionata a aparatului face totul sa para ca se apleaca intr-o parte.

Alternativ, incarcati un alt fel de film. Incercati ceva color rapid pentru imagini granulate, alb-negru sau infrarosu, sau procesati o rola de film color in substante gresite.

Daca stiti ca veti vizita peisaje faimoase pe durata calatoriilor voastre, ganditi-va cu grija la modalitatile in care le puteti fotografia cu mult inainte de a pleca de acasa, pentru a fi sigur ca veti avea la voi echipamentul si materialele potrivite pentru a face o treaba buna.Ponturi:

 • Cautati prin carti, reviste sau pe internet fotografii ale locatiei pecare o veti vizita, ca sa vedeti ce s-a mai facut. Va va da o idee despre unghiurile clasice si poate va vin si idei noi.
 • Nu e nimic rau daca folositi unghiurile clasice pe care le-au mai folosit si altii, dar puneti-va amprenta personala cand vine vorba de lumina, obiective, filtre sau film.
 • Nu va incapatanati in cautarea originalului astfel incat sa va multumiti cu rezultate de care sa nu fiti prea incantati – fotografia ar trebui sa fie ceva distractiv!


Page 1 of 1
 • You cannot start a new topic
 • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous usersaparate foto digitale