Newage Photography Forum: Portrete de calatorie - Newage Photography Forum

Jump to content

Page 1 of 1
 • You cannot start a new topic
 • You cannot reply to this topic

Portrete de calatorie

#1 User is offline   Adryan 

 • Administrator
 • PipPipPipPipPip
 • View gallery
 • Group: Root Admin
 • Posts: 506
 • Joined: 22-April 09
 • Gender:Male
 • Location:Bucuresti
 • Model Camera Foto:Nikon D3, D3s

Posted 15 June 2009 - 11:27 PM

Localnicii pe care ii intalnim in calatoriile noastre fac parte din tara respective la fel de mult ca si cladirile si peisajul, deci e greu sa rezistam tentatiei de a le face fotografii – mai ales in tarile in care cultura si vestmintele sunt foarte diferite fata de ale noastre, deci oamenii arata mai exotici si mai interesanti.Aveti nevoie de:

Aparat de fotografiat – Un DSLR de 35 mm este cel mai bun aparat pentru portrete de calatorie.

Obiective – Un teleobiectiv scurt (85-135mm) pentru portrete cap-umeri, unul de 50 mm pentru fotografii cu aparatul tinut in mana la lumina slaba si un teleobiectiv mai lung sau telezoom pentru fotografii la care nu doriti sa fiti vazut (“candids”)

Film – Folositi film cu viteza lenta (ISO 50-100) cand conditiile o permit si film mai rapid in interior (ISO 400+)

Accesorii – Un reflector sau un flash pentru lumina de completareE dificil sa abordezi straini si sa-i intrebi daca-i deranjeaza sa fie fotografiati si chiar si cel mai experimentat fotograf de calatorii va recunoaste ca are emotii cand face asta. Din fericire, cei mai multi oameni se vor simti flatati de cererea voastra si chiar si mai fericiti sa pozeze – mai ales daca le promiteti sa le trimteti si lor un exemplar cand ajungeti acasa.

Cheia e sa fiti politicosi. De asemenea, in loc sa mergeti la cineva si sa-i rugati sa stea la poza, veti avea mai multe avantaje daca stati la taclale cu ei mai intai – vorbiti despre tara lor si de cat de frumoasa e, despre vreme, cum ii cheama si asa mai departe. Povestiti-le si voi despre voi si despre locul de unde veniti. Poate purtati la voi niste fotografii de familie, sa le aratati oamenilor poze cu copiii vostri.

Spargand gheata astfel, veti face minuni. Ii ofera si potentialului vostru subiect ocazia sa spuna nu, deoarece trebuie sa retineti ca, din motive culturale sau religioase, unora nu le place sa fie fotografiati, iar daca incercati sa le faceti fotografii fara permisiunea lor se pot infuria foarte tare si puteti ajunge in situatia sa fiti pusi la punct intr-un mod foarte neplacut.

Odata ce subiectul vostru a fost castigat, intrebati-l politicos daca l-ar deranja sa fie fotografiat. Daca raspunsul este da incercati sa le explicati ce doriti de la el, unde vreti sa pozeze, etc. Daca nu vorbiti limba, gesturile va vor ajuta. Da fapt, folosirea gesturilor si a semnelor cu mainile pentru a comunica poate lucra in favoarea voastra, deoarece multi oameni sfarsesc prin a rade si orice tensiune in privinta fotografiatului dispar curand.Planificati fotografia inainte sa incepeti

In acest punct, multi fotografi gresesc. Gasind un subiect doritor, ei trag cateva fotografii rapide, fara sa gandeasca fundalul, expresia subiectului, ce sa includa in imagine, calitatea luminii si toate celelalte lucruri pe care le-ar lua in considerare instinctive daca ar realiza portrete acasa, in tara lui. Deci inainte de a incepe, incercati sa va uitati propriile emotii si ganditi-va. O aranjare a fotografiei de cateva minute va fi recompensata cu imagini infinit mai bune.

Daca lumina e dura, rugati-va subiectul sa intre in umbra sau sa se intoarca cu spatele la soare. Daca fundalul este inghesuit, cautati altul bun. Incercati sa faceti cat puteti munca de teren – inclusiv sa va puneti obiectivul potrivit la aparat si asigurati-va ca e sufficient film in aparat / suficient loc pe card – inainte sa va invitati subiectul sa pozeze.

Un teleobiectiv scurt cu o distanta focala de 85-135 mm e ideal pentru portrete pana la umeri. Si retineti sa potriviti o diafragma deschisa – f/2.8 sau f/4 – astfel incatfundalul sa fie scos din focus. Alternativ, schimbati cu obiectivul super-angular si includeti si imprejurimile in cadru astfel incat imaginile voastre sa spuna o poveste – aceasta abordare “ambientala” a portretului poate merge de minune.

Daca intentionati sa realizati multe portrete in calatoriile voastre, purtati dupa voi un mic reflector pliabil, ca sa puteti pune lumina pe fata subiectului vostru – sau faceti acelasi lucru cu un flash de completare. Un ziar poate functiona la fel de bine ca un reflector daca e nevoie, sau un perete alb.

In multe tari, localnicii au realizat ca pot face bani pozand pentru turisti. Daca vedeti corecta actiunea de a plati pentru fotografii sau nu este o decizie personala, dar daca abordati pe cineva si va cere bani, asigurati-va ca sunteti de acord la pret mai intai, pentru a evita probleme mai tarziu.Respectati-va subiectul

Cel mai important lucru dintre toate este sa va tratati subiectul cu demnitate si respect. Un baiat zdrentaros care lustruieste pantofii va poate parea un personaj pitoresc dar va continua sa fie un lustruitor de pantofi zdrentaros, muncind din greu pentru a-si castiga o existenta amarata si dupa ce voi va veti fi intors acasa, bucurandu-va de fotografiile din vacanta langa un pahar de vin si o masa decenta – deci nu exploatati sau nu tratati cu superioritate oamenii.

Daca o faceti, pur si simplu veti face lucrurile mai dificile pentru urmatorul fotograf.Ponturi:

 • Intotdeauna tratati-va subiectii cu demnitate si respect. Sunt fiinte omenesti, ca voi, si nu un slideshow pentru calatori si turisti.
 • Ganditi-va fotografiile inainte sa le faceti daca vreti ceva mai mult decat instantanee.
 • Planificati dinainte si lucrati rapid ca subiectul sa nu fie lasat sa se plictiseasca in timp ce voi va pregatiti echipamentul.


Camera ascunsa

E probabil mai bine sa preferati abordarea “camera ascunsa” in fotografierea oamenilor daca sunteti emotivi la confruntarea cu strainii. In unele situatii, ca pietele aglomerate, carnavale, procesiuni, poate fi singura cale viabila sa fotografiati oamenii.

Un obiectiv mai lung de 200-300 mm va va permite sa realizati fotografii cu cadrul plin de la o distanta rezonabila si puteti indeparta fundalurile necorespunzatoare, setand diafragma cat mai larga. Obiectivele super-angulare pot fi si ele eficiente in situatii aglomerate, permitandu-va sa obtineti prim-planuri intime.

Cheia este sa fiti discreti. Treceti neobservat, fotografiati rapid – si nu faceti valva in jurul faptului ca sunteti fotograf.Page 1 of 1
 • You cannot start a new topic
 • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous usersaparate foto digitale