Newage Photography Forum: Autoportretul - Newage Photography Forum

Jump to content

Page 1 of 1
 • You cannot start a new topic
 • You cannot reply to this topic

Autoportretul

#1 User is offline   Adryan 

 • Administrator
 • PipPipPipPipPip
 • View gallery
 • Group: Root Admin
 • Posts: 506
 • Joined: 22-April 09
 • Gender:Male
 • Location:Bucuresti
 • Model Camera Foto:Nikon D3, D3s

Posted 15 June 2009 - 11:22 PM

Fotografii sunt niste tipi haiosi. Ne momim copiii cu promisiuni de dulciuri ca sa stea frumos in fata aparatului. Familia si prietenii trebuie sa stea rabdatori ore intregi, in timp ce ne straduim sa le surprindem caracterul pe film/senzor. Singura persoana pe care de-abia o fotografiem uneori e chiar propria persoana – dar auto-portretul poate fi o provocare fascinanta, permitandu-ne sa ne zugravim intr-un fel in care n-ar mai reusi nimeni altul vreodata.Aveti nevoie de:

Aparat de fotografiat – Orice tip e bun, de la un simplu compact pana la ultimul model de DSLR

Obiective – Nu exista distanta focala ideala si alegerea voastra va depinde de ce viziune aveti. Pentru portrete standard se recomanda un teleobiectiv scurt, dar puteti folosi si un super-angular sau chiar un obiectiv “fish-eye” pentru ceva mai neobisnuit.

Film – Mediul preferat este cel alb-negru deoarece este mai departe de realitate si ofera mult potential pentru interpretare creativa. Culoarea e mult mai literala, dar poate vi se potriveste mai bine caracterului sau idei pe care o aveti in minte. Mai sunt doua tehnici de luat in considerare, filmul infrarosu si filmul care proceseaza incrucisat.Cum ne hotaram cum sa ne prezentam

Genul de portret pe care il produceti va depinde intr-o masura mai mare sau mai mica de cum va vedeti voi pe voi insiva.

Poate sunteti genul genul profund si plin de intelesuri ascunse, de exemplu, caruia ii place sa stea intr-o camera intunecata contempland universul. Sau in contrast total, poate sunteti genul cu haine scandaloase, coafuri neobisnuite si muzica contempoarana; genul de om care vrea sa fie remarcat. Intre aceste doua extreme sunt nenumarate permutatii. Dar asta e lucrul extraordinare la portrete – fiecare e altfel.

Originalitatea e idea de baza aici, deci nu fotografiati cu primele idei care va vin in minte. In schimb, depasiti-va imaginatia peste limite si veniti cu ceva care nu doar sa va impresioneze pe voi, dar si oamenii care vad aceasta fotografie.

Ganditi-va la hainele pe care le-ati putea purta – aduceti-va aminte ca “haina il face pe om”. Sau de ce sa nu pozam nud? Ganditi-va la o locatie potrivita – in interior, in exterior, unde exact? De asemenea, ganditi-va sa includeti si diverse lucruri care sa ofere indicii despre personalitatea voastra. Sunteti genul sportiv? Cititi mult? Va place olaritul sau gradinaritul?

Sau puteti ignora toate lucrurile asociate in mod obisnuit cu personalitatea voastra si cu stilul vostru de viata sis a faceti ceva complet diferit. Puteti hotari sa va ascundeti fata si sa deveniti anonimi. Va puteti chiar fotografia propria umbra, reducandu-va corpul la o forma bidimensionala. Voi alegeti.Alegeti genul de lumini

Daca va veti fotografia in interior, flashul electronic va poate ajuta, desi plasand flashul intr-o parte a aparatului si directionandu-l intr-un “brolly” sau intr-un softbox veti pobtine o lumina mai de calitate decat urcand flashul pe aparat. Lumina intrata printr-o fereastra este o alta sursa pe care merita sa o folositi. E foarte blanda si schimbatoare intr-o zi mohorata, in timp ce, in zilele insorite si senine, e mult mai dura.

O compozitie corecta va fi cea mai mare problema deoarece odata ce sunteti in fata aparatului, nu va veti prea putea da seama unde veti fi in cadru, sau daca veti fi in el.

O solutie e plasarea unui scaun sau al unui alt lucru in locul unde intentionati sa stati in imaginea finala. Alta ar fi folosirea unui obiectiv super-angular, deoarece unghiul sau larg va va oferi mai mult spatiu pentru greseli compozitionale.

Cea mai usoara modalitate, desigur, este de a va fotografia reflexia intr-o oglinda deoarece va permite sa vedeti exact ce veti obtine in fotografia finala. Nu e tocmai original, totusi, deci daca tot o faceti, incercati sa faceti imaginea unica in vreun fel. Va puteti fotografia reflexia si alte lucruri – in vopseaua unei masini sau in axul rotilor, in ferestre, in baltoace, si asa mai departe. Pentru rezultate garantate, asigurati-va ca luati focusul pe reflexia voastra, nu pe suprafata ce va reflecta.

In ceea ce priveste apasarea propriu-zisa a declansatorului, cele mai multe aparate au un cronometru propriu cu o intarziere de minim 10 secunde, deci il puteti active, apoi sa va grabiti sa luati pozitia. Singurul inconvenient in aceasta abordare e ca nu veti avea prea mult timp sa va asezati in pozitie si, exceptand cazul in care aparatul vostru nu are un indicator care sa palpaie, e dificil sa preziceti exact cand va porni declansatorul.

O metoda mult mai buna e sa luati pozitia si sa apasati declansatorul cand sunteti gata folosind o declansare lunga, ajustare disponibila la butonul de declansare al aparatului.. Alternativ, folositi o declansare electronica sau, daca aparatul e dotat, o telecomanda de declansare fara fir.Ponturi:

 • Auto-portretele presupun distractie deci nu le luati prea in serios si lasati-va imaginatia sa zburde.
 • Planificati fiecare fotografie cu grija pentru a sti exact ce trebuie sa faceti si cum sa depasiti orice problema.
 • Incercati sa nu compuneti fotografia prea strans, astfel incat sa fie mai putine sanse sa iesiti pe jumatate sau chiar sa nu apareti deloc in imagine.
 • Daca aveti probleme la compozitie, rugati un prieten sa va ajute.


Page 1 of 1
 • You cannot start a new topic
 • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous usersaparate foto digitale