Newage Photography Forum: Cum se redau emotiile - Newage Photography Forum

Jump to content

Page 1 of 1
 • You cannot start a new topic
 • You cannot reply to this topic

Cum se redau emotiile Safturi utile in fotografia de portret

#1 User is offline   Adryan 

 • Administrator
 • PipPipPipPipPip
 • View gallery
 • Group: Root Admin
 • Posts: 506
 • Joined: 22-April 09
 • Gender:Male
 • Location:Bucuresti
 • Model Camera Foto:Nikon D3, D3s

Posted 11 June 2009 - 11:27 PM

CUM SE REDAU EMOTIILE
Care este cea mai memorabila fotografie pe care ati vazut-o? Oricare ar fi raspunsul, fotografiile care ofera cea mai de neuitat impresie vor reuni cu siguranta doi factori comuni oameni si emotii. Emotia este cea mai puternica unealta la dispozitia voastra, ca fotograf de portret, deoarece este un limbaj universal la care toti ne putem raporta.Aveti nevoie de:

Aparat de fotografiat - orice tip e bun cel mai important factor este sa fiti capabil sa captati momente rapide pana nu se pierd si merg si un DSLR de 35 mm sau un compact.

Obiective Un teleobiectiv scurt (85-135 mm) e ideal pentru portrete de atitudine in timp ce teleobiective mai lungi si super-angulare sunt utile in fotografia de strada si de reportaj.

Emotia este pretutindeni

Situatia in care se afla subiectul vostru tinde sa dicteze genul de emotii ce vor fi prezente. Daca mergeti la o demonstratie politica, ne putem astepta la furie, soc, surpriza si confuzie, in timp ce la o nunta, petrecere aniversara sau reuniune de familie vom avea veselie si fericire. Si evenimentele sportive sunt ocazii foarte bune de a vedea etalate intreaga gama de sentimente omenesti, starea de spirit a multimii osciland ca o pendula in functie de cum decurge jocul.

Puteti capta o scara larga de emotii si intr-o zi obisnuita. Plimbandu-va pur si simplu pe strada poate fi o experienta interesanta daca sunteti pregatit si atent. Priviti oameni salutandu-se, cupluri imbratisandu-se si saruntandu-se, batrani stand la taclale la colt de strada, copii jucandu-se, un sofer iritat certandu-se cu un politist rutier. Petreceti un timp observand putin lumea si veti vedea ca emotia este pretutindeni, in fiecare moment al zilei.Nu zambiti sunteti la camera ascunsa

Daca fotografiati necunoscuti, cea mai simpla cale de a surprinde emotii este printr-o abordare discreta. Trebuie sa stati retras, sa asteptati momentul potrivit, apoi sa realizati rapid fotografia, fara ca cineva sa-si dea seama ce faceti.

Un teleobiectiv v-ar fi de folos, permitandu-va sa fotografiati de la distanta si sa reduceti riscul de a fi observat. In general e bine sa folositi o lentila de 200 mm sau un telezoom de 70-210 mm, cu toate ca ceva mai lung ar fi mai greu sa dea gres.

Si obiectivele super-angulare pot fi folosite in multimi pentru a surprinde cadre mai apropiate, mai intime. Sunt mai mici sanse sa fiti reperat daca le folositi, pentru ca nu veti sari in ochi, si chiar daca sunteti vazut oamenii vizati au tendinta sa va accepte prezenta.

Sincronizarea este esentiala. Identificam emotiile prin expresia fetei si limbajul corpului, deci trebuie sa fiti gata sa apasati declansatorul cand subiectii sunt la apogeul expresivitatii. Pentru a concentra atentia pe subiect, setati-va obiectivul la o diafragma deschisa, gen f/4 sau f/5,6,pentru ca fundalul sa para indepartat si compuneti fotografia astfel incat sa fie exclus din cadru orice detaliu care ar distrage atentia.Captarea emotiilor in portretele de atitudine

Intr-o situatie de portret mai formal, trebuie mai repede sa va incurajati subiectul sa isi exprime sentimentele, decat sa asteptati sa se intample ceva. Fotomodele de profesie isi pot schimba rapid si fara efort emotiile dar genulde oameni pe care e probabil sa-i fotografiati nu vor avea aceeasi abilitate, deci va fi nevoie sa ii ajutati pe parcurs.

Comunicarea este cheia. Emotiile subiectului vostru pot fi controlate pana la o anumita masura de lucrurile pe care le spuneti si de subiectul conversatiei, deci incercati sa aflati ce-l intereseaza, ce nu-i place,ce-l deranjeaza. Daca o persoana marturiseste ca ii plac animalele, de exemplu, puteti obtine emotii pozitive sau negative prin felul in care vorbiti despre ele.

Comunicarea este importanta si pentru ca ii ajuta pe subiecti sa se relaxeze si sa nu se mai gandeasca la aparat. Majoritatea oamenilor tind sa fie foarte tensionati cand sunt fotografiati, dar odata ce s-a depasit bariera,emotiile lor isi vor da drumul mai liber dandu-va ocazia sa le captati expresiile naturale.

Prindeti momentul si fotografiati portrete cand subiectul este entuziasmat poate a primit recent vesti bune, a castigat vreun premiu sau s-a hotarat sa se casatoreasca. In aceste situatii nu va veti chinui prea tare sa captati emotia, deoarece va veni natural.PORTRETE CARE SPUN O POVESTE
Majoritatea portretelor pe care le realizam sunt facute de aproape, astfel incat subiectele umplu cea mai mare parte a cadrelor. Este o abordare logica persoana reprezentata este subiectul principal, deci nu vrem alte lucruri in fotografie care sa ne distraga atentia de la ea. Totusi, puteti realiza portrete mai interesante si mai revelatoare dandu-va un pas inapoi si incluzand ambientul.Aveti nevoie de:

Aparat de fotografiat puteti folosi pentru portrete cu ambient orice tip sau format de aparat, incepand de la cele compacte in sus.

Obiective Cele super-angulare sunt ideale deoarece puteti fotografia de aproape pentru a mentine contactul, si totusi sa introduceti multe in poza. Un obiectiv de 35 mm sau unul de 28 mm e perfect. Puteti folosi si un obiectiv standard de 50 mm daca nu vreti o vedere prea larga.

Film Cel alb-negru este minunat pentru portretele cu ambient,caci va oferi imaginilor voastre o simplitate pura. Oricum se vor intampla multe in imagine, iar culoarea poate uneori sa exagereze. Puteti totusi sa realizati si portrete minunate in culoare. Folositi film cu viteza redusa in exterior (ISO100) si film mai rapid in interior (ISO400+).Cum se reda caracterul

Adaugand mediul inconjurator, ii veti spune multe privitorului despre subiectul vostru, mai ales daca il fotografiati intr-o locatie la alegerea sa, deoarece va oferi indicii despre caracterul, personalitatea si stilul lui de viata.

De exemplu, daca fotografiati o adolescenta in dormitorul ei, inconjurata de toate lucrurile ei, putem vedea imediat daca este ordonata sau organizata, care sunt idolii ei pop, daca viseaza la vedete din fotbal si asa mai departe. De asemenea, un portret de la umeri in sus al unui batran, desi interesant si asa, va avea noi semnificatii daca va dati inapoi cu aparatul si aratati mediul sau, ales de el, fie ca e pamantul sau, atelierul de lucru, gradina sau altceva.Mediul este important

Realizarea portretelor cu ambient este, de fapt, mai usoara decat fotografiile conventionale cu oameni, deoarece imprejurimile subiectilor contribuie la succesul fotografiilor. De asemenea, oamenii se simt mai relaxati intr-un mediu familiar si nu trebuie sa lucrati foarte de aproape de ei, deci intregul proces este mai putin intimidant pentru ei.

Cel mai bun mod de a porni in portretizarea ambientala este sa va stabiliti un proiect care sa implice o locatie interesanta puteti face vizite regulate in zonele cu teren agricol si fotografia taranii de acolo in loturile proprii. Sau sa vizitati un port si sa fotografiati pescarii la munca, in barcile lor, pe marginea cheiului.

Alegerea mediului si apoi gasirea potentialilor subiecti in el tinde sa fie cea mai productiva modalitate de a lucra, deoarece mediul este cheia si, alegand unul care stiti ca va deveni un fundal interesant, batalia este pe jumatate castigata. In plus, fotografiind intr-un loc cu multi oameni, aveti de unde sa va alegeti subiectul.

Dupa ce ati decis unde sa fotografiati, urmatorul pas este sa cautati zone specifice care vor face fundaluri bune pentru portretele voastre, inainte de a cere cuiva sa pozeze. Alternativ, puteti aborda persoana si apoi sa cautati repede un loc bun.

Majoritatea oamenilor se vor simti flatati, mai ales daca sunteti politicos si le oferiti un exemplar al fotografiei pentru cooperare. In acelasi timp, aveti grija caci, in mediile de munca, oamenii sunt in permanenta ocupati si poate nu vor tolera un fotograf care ii sacaie. Daca alegeti un astfel de mediu, poate e mai bine sa mergeti intai fara aparat si sa le cereti permisiunea sa le faceti niste fotografii.Pastrati simplitatea

Incercati sa pastrati compozitia destul de simpla, dar nu va fie teama sa includeti lucruri care spun ceva despre subiectul vostru asta e si scopul portretului cu ambient. Totul se reduce, de fapt, la regulile de baza evitati sa aveti lucruri care sa creasca din capul sau corpul subiectului, cum ar fi copaci sau stalpi, si daca folositi un obiectiv super-angular pentru a include multa informatie in imagine, pastrati subiectul departe de colturile cadrului, unde este deformarea mai mare cu lentile cu un unghi mai larg de 28 mm, corpul subiectului vostru va parea intr-adevar foarte ciudat. Zona centrala a imaginii este locul cel mai bun in portretele cu super-angulare caci deformarea este minima.

In interior, folositi lumina disponibila unde puteti. Lumina ferestrei este ideala, de cele mai multe ori ofera atmosfera, desi si lumina slaba din ateliere si depozite vechi ca becul slab de deasupra poate produce rezultate de-a dreptul frapante. Lumina calda aruncata de focuri si cuptoare poate oferi, de asemenea, un plus de interes fotografiilor voastre.

Daca aveti nevoie sa aduceti si propria luminare in interioare foarte prost luminate, un flash indreptat spre un perete sau un tavan poate functiona bine, desi, daca folositi film color retineti ca flashul indreptat spre suprafata colorata va prelua culoarea respectiva, deci rezumati-va la suprafete albe, acolo unde se poate. In exterior, zilele innorate produc o lumina minunata pentru portrete mai ales daca lucrati in alb-negru.Page 1 of 1
 • You cannot start a new topic
 • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous usersaparate foto digitale