Newage Photography Forum: Culorile in fotografia abstracta - Newage Photography Forum

Jump to content

Page 1 of 1
 • You cannot start a new topic
 • You cannot reply to this topic

Culorile in fotografia abstracta Importanta impactului cromatic

#1 User is offline   Adryan 

 • Administrator
 • PipPipPipPipPip
 • View gallery
 • Group: Root Admin
 • Posts: 506
 • Joined: 22-April 09
 • Gender:Male
 • Location:Bucuresti
 • Model Camera Foto:Nikon D3, D3s

Posted 19 May 2009 - 03:19 AM

Culorile abstracteTermenul “abstract” se aplica in mod normal fotografiilor si picturilor ce atrag atentia nu prin natura subiectului ales, ci prin culorile, formele, tiparele si texturile pe care le contin.

Capacitatea de a identifica subiectul fotografiei trece pe locul doi in raport cu impactul vizual generat de elementele care au creat-o. Culoarea este unul dintre cele mai puternice unelte disponibile celui care face fotografii abstracte, deoarece poate produce fotografi de impact in adevaratul sens al cuvantului.Si acest lucru deschide usa creativitatii deoarece permite captarea culorii doar de dragul impactului pe care aceasta il creeaza, cautand in cadre si gasind lucruri pe care altii inainte le-au ratat: o bicicleta rosie sprijinita de un perete alb, galbenul viu al unei macarale pe cerul albastru intens.Evadand din realitate

Un mod bun de a pune in practica acest lucru este compunerea fotografiilor intr-un mod mai neconventional. In mod normal, compunem un cadru astfel incat sa existe un echilibru si o logica – privitorul sa poata identifica subiectul sau mesajul.

Totusi, incalcand regulile si incadrand mai strans astfel incat sa nu existe un context, sau decupand astfel incat o parte din subiect sa lipseasca, apare imediat o intriga si se confera fotografiei o senzatie de abstract.

Cheia este de a face culorile mai importante decat subiectul in sine. Un exemplu evident ar fi sa fotografiati unele reflexii in apa pline de culoare, dar excluzand subiectul care genereaza reflexia. Dintr-odata culorile si formele generate de reflexia pe undele de apa devin subiectul intregului cadru si dau o nota suprarealista fotografiei.

Orasele sunt locuri foarte bune in care sa cautati abstractul deoarece strazile ofera o paleta de culori in permanenta schimbare. Merita studiate pietele, pentru aranjarea pestrita si porturile aglomerate unde plasele de pescuit, geamandurile portocalii si vasele pictate in culori stralucitoare, cat si reflexiile lor in apa pot constitui niste subiecte extraordinare. De multe ori, fotografiile pot fi banale, de aceea trebuie cautate puncte de statie (unghiuri de fotografiere) mai ridicate sau mai coborate, pentru a putea suprapune culorile dupa plac, ori folosind teleobiective sau obiective grand-angulare, pentru a comprima perspective sau a creea senzatia de profunzime, dupa caz. Lumina difuza a unei zile innorate poate fi in favoarea voastra, deoarece lipsa aproape in totalitate a umbrelor reduce totul la doua dimensiuni, permitand realizarea de suprapuneri de perspective, evidentiate doar prin diferentele cromatice.

In ceea ce priveste modul de combinare a culorilor, aveti mana libera, in cazul fotografiilor abstracte.

Nu conteaza ca folositi culori contrastante sau care se armonizeaza!

In fond, puteti ignora toate regulile existente in fotografia color, deoarece rolul fotografiei abstracte este tocmai acela de provoca vizual, de a incita simturile privitorului!Nu uitati!!!!Fotografia abstracta inseamna a vedea potentialul unor lucruri sau elemente pe care toti ceilalti le trec cu vederea!Incercati sa va detasati de realitate si sa priviti cadrul mai mult din punct de vedere cromatic, decat din cel al elementelor ce il compun in sine!Nu va speriati daca nu exista un subiect in fotografie, pentru ca nu pe un subiect anume se bazeaza fotografia abstracta!!Page 1 of 1
 • You cannot start a new topic
 • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous usersaparate foto digitale